Veselīgs dzīvesveids sabiedrībā kļūst arvien nozīmīgāks, un līdz ar to pieaug pieprasījums pēc sabalansēta un uzturvielām bagāta uztura. Iedzīvotāju ēšanas paradumus būtiski ietekmē maltītes sabiedriskās ēdināšanas vietās – restorānos, kafejnīcās un citās ēdināšanas iestādēs, tāpēc sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem ir nozīmīga loma veselīgu ēšanas paradumu veidošanā un sabiedrības veselības uzlabošanā.
Sabiedriskie ēdinātāji, pielāgojot apmeklētājiem piedāvāto ēdienkarti, veicina iedzīvotājus izvēlēties veselīgāku uzturu, kas pozitīvi ietekmē veselību ilgtermiņā. Piedāvājot ne tikai garšīgus, bet arī veselīgus ēdienus un dzērienus, uzņēmumi apliecina savu atbildību un ieguldījumu sabiedrības veselības veicināšanā.
Lai sekmētu pārmaiņu virzīšanu ēdināšanas iestādēs un veicinātu sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu iesaisti šajā procesā, Veselības ministrija sadarbībā ar Slimību profilakses un kontroles centru ir izstrādājusi Ieteikumus sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem Latvijas iedzīvotāju veselīgu uztura paradumu veicināšanai (turpmāk - Ieteikumi). Ieteikumi sniedz praktiskus padomus pārdomātām un īstenojamām izmaiņām gan ēdienkartē, gan darbības organizācijā, lai veselīgākas izvēles kļūtu pieejamas, saprotamas un pievilcīgas ikvienam apmeklētājam.
Ieteikumi ir balstīti uz jaunāko zinātnisko informāciju, starptautisko pieredzi un izstrādāti ciešā sadarbībā ar Latvijas uztura un sabiedrības veselības speciālistiem, kā arī nozares pārstāvjiem. Ieteikumi koncentrējas uz būtiskākajiem uzlabojumiem, kurus ir iespējams īstenot ikdienas darbā:
- piedāvāt vismaz vienu veselīgu variantu no katras ēdienu kategorijas – dzērieni, uzkodas, pamatēdiens, deserti, bērnu ēdieni u.c.;
- izvēlēties veselīgākus ēdienu pagatavošanas veidus (tvaicēšana, sautēšana, cepšana cepeškrāsnī);
- palielināt dārzeņu, augļu, pilngraudu un pākšaugu īpatsvaru ēdienos;
- samazināt pievienotā cukura un sāls daudzumu, izmantot garšvielas bez sāls;
- padarīt veselīgās izvēles pamanāmas un pievilcīgas – gan ēdienkartē, gan vizuāli;
- sadarboties ar uztura speciālistiem un vietējiem ražotājiem;
- piedāvāt iespēju izvēlēties porcijas lielumu.
Ieteikumi vērsti uz to, lai sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi kļūtu par aktīviem sabiedrības veselības veicināšanas dalībniekiem, vienlaikus saglabājot augstu ēdienu kvalitāti un Latvijas kulināro daudzveidību. Aicinām izmantot Ieteikumus ikdienas darbā, kas pieejami Veselības ministrijas tīmekļvietnē (https://www.vm.gov.lv/lv/media/16373/download?attachment).
Ja nepieciešama papildu informācija, aicinām sazināties ar Veselības ministrijas Veselības veicināšanas nodaļu.