Lai mazinātu nevienlīdzību veselības jomā, ir būtiski jāuzlabo pieejamība veselības veicināšanas un slimību profilakses pakalpojumiem, jo īpaši, nabadzības, teritoriālās un sociālās atstumtības riskam pakļautajiem iedzīvotājiem.

2024. gada 9. jūlija Ministru kabineta noteikumi Nr. 448 "Eiropas Savienības kohēzijas politikas programmas 2021.–2027. gadam 4.1.2. specifiskā atbalsta mērķa "Uzlabot vienlīdzīgu un savlaicīgu piekļuvi kvalitatīviem, ilgtspējīgiem un izmaksu ziņā pieejamiem veselības aprūpes, veselības veicināšanas un slimību profilakses pakalpojumiem, uzlabojot veselības aprūpes sistēmu efektivitāti un izturētspēju" 4.1.2.2. pasākuma "Veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumu īstenošana vietējai sabiedrībai" īstenošanas noteikumi"

Pasākuma mērķis ir uzlabot vienlīdzīgu un savlaicīgu pieejamību veselības veicināšanas un slimību profilakses pakalpojumiem, nodrošinot vietējā mēroga veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumus

Pasākuma pieejamais kopējais attiecināmais finansējums ir 14 795 220 euro, tai skaitā Eiropas Sociālā fonda Plus finansējums – 12 575 937 euro un valsts budžeta līdzfinansējums – 2 219 283 euro

Pasākuma ietvaros ir atbalstāmi veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi Latvijas iedzīvotājiem visos vecuma posmos un dažādām mērķa grupām, kas novērstu priekšlaicīgu mirstību, darba nespēju, veicinātu dzīves kvalitāti un uzlabotu iedzīvotāju veselībpratību šādās jomās:

  • seksuālā un reproduktīvā veselība;
  • atkarību mazināšana un profilakse;
  • traumatisma mazināšana;
  • psihiskā veselība;
  • veselīgs uzturs;
  • fiziskās aktivitātes;
  • veselības veicināšana un slimību profilakses uzlabošana;
  • prenatālās un agrīnās bērnības vecāku prasmju programmas.

Pasākuma ietvaros ir atbalstāmas šādas darbības:

  1. projekta vadības un īstenošanas nodrošināšana;
  2. veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi mērķa grupām un vietējai sabiedrībai;
  3. komunikācijas un vizuālās identitātes prasību nodrošināšanas pasākumi.

Projekta iesnieguma minimālais kopējā attiecināmā finansējuma apmērs ir lielāks par 200 000 euro. Finansējuma saņēmējs var piesaistīt sadarbības partneri.

Izmaksas ir attiecināmas, ja tās atbilst šajos noteikumos minētajām izmaksu pozīcijām un ir radušās ne agrāk par 2023. gada 1. jūliju. Projektā neiekļauj darbības, kas ir pabeigtas pirms projekta iesniegšanas.

Pasākumu ieviešanas termiņš ir līdz 2029.gada 31.decembrim.