Jūs atrodaties šeit: Tava veselība > Veselīgs uzturs > Tauki
Jūs atrodaties šeit: Tava veselība > Veselīgs uzturs > Tauki

Tauki

07.02.2013

Tauki organismā galvenokārt ir enerģijas avots, taču tie ietilpst arī citoplazmas un šūnapvalka sastāvā. Bez tam organismā ir tauku rezerves, kas sakopotas taukaudos zem ādas, ap iekšējiem orgāniem un citur. Rezerves tauku daudzums zemādas taukaudos mainās atkarībā no uztura, vecuma un citiem faktoriem Tauki pasargā organismu no atdzišanas un amortizē iekšējos orgānus. Savukārt uzturā tauki uzlabo ēdiena garšu un rada sāta sajūtu.

Tauki ir daudz koncentrētāks enerģijas avots par ogļhidrātiem vai olbaltumvielām - 1g tauku dod 9 kcal jeb 37,7 kJ. Taukus cilvēks saņem ar dzīvnieku un augu valsts uzturlīdzekļiem, turklāt tie veidojas organismā arī no ogļhidrātiem. Parasti uzturā tiek lietoti augu, dzīvnieku un pārveidotie augu tauki kā margarīns. Tie var būt redzamā veidā (eļļas, sviests, dzīvnieku tauki) un neredzamā veidā (pienā, sierā, krējumā, gaļā, zivīs, šokolādē, saldumos). Ieteicamais tauku daudzums dienā ir ne vairāk kā 30% no kopējā uzņemtās enerģijas daudzuma.

Dabiskajos taukos sastopamas apmēram 50 dažādas taukskābes, kuras iedala piesātinātajās un nepiesātinātajās. Piesātinātās taukskābes visvairāk sastopamas dzīvnieku izcelsmes produktos un dažos augu margarīnos, kas pagatavoti no hidrogenizētajām eļļām. Daudzi maiznīcu ceptie vai rūpnieciski ražotie produkti satur piesātinātās taukskābes. Nepiesātinātās taukskābes savukārt atrodamas olīveļļā, riekstos, avokado, rapša eļļā, zemesriekstu un avokado eļļā, kā arī augu un zivju taukos. Dažas no tām, kā linolskābe, linolēnskābe un arahidonskābe, ir neaizstājamas, jo tās neveidojās organismā , līdz ar to tās jāuzņem ar uzturu.

Gan piesātinātās, gan nepiesātinātās taukskābes nodrošina organismu ar enerģiju, aizsargslāņu veidošanos un vitamīnu uzsūkšanos, taču tikai nepiesātinātās taukskābes veido bioloģiski aktīvās vielas un šūnu membrānas.