Jūs atrodaties šeit: Tava veselība > Veselīgs uzturs > Ogļhidrāti
Jūs atrodaties šeit: Tava veselība > Veselīgs uzturs > Ogļhidrāti

Ogļhidrāti

07.02.2013

Ogļhidrāti ir ķīmiski savienojumi, kas sastāv no oglekļa, ūdeņraža un skābekļa. Uzturā galvenie ogļhidrātu avoti ir graudaugi un to produkti, cukurs, medus, saldumi, kartupeļi, augļi, ogas, dārzeņi. Galvenais ogļhidrātu uzdevums ir nodrošināt organismu ar enerģiju, un apmēram puse no visa dienā nepieciešamā enerģijas daudzuma jāsaņem ar ogļhidrātiem. Vielmaiņas procesos ogļhidrāti sašķeļas un atbrīvo enerģiju. 1g ogļhidrātu dod 4 kcal jeb 16,7 kJ. Vidēji dienā pieaugušam cilvēkam ar uzturu jāuzņem 280 - 300g ogļhidrātu, atkarībā no fiziskās slodzes un cilvēka ķermeņa masas. Ja ogļhidrātus uzturā lieto vairāk kā nepieciešams, tie pārvēršas taukos un nogulsnējas organismā kā tauku rezerves, veicinot aptaukošanos. Taču izvēloties ar ogļhidrātiem bagātus pārtikas produktus būtu jāņem vērā veselīga uztura ieteikumus, proti, jāēd vairāk graudaugu produkti (īpaši pilngraudu) un kartupeļi, dārzeņi, augļi un ogas. Ieteicams ierobežot uzturā lietojamā cukura un tā saturošo produktu daudzumu.

 Ja uzturā tiek lietoti saldumi, balto miltu produkti un dažādi mīklas izstrādājumi, asinīs ļoti ātri lielā daudzumā nonāk glikoze, līdz ar to aizkuņģa dziedzeris izdala daudz insulīnu, kas savukārt paaugstināta insulīna koncentrācija asinīs nosaka tauku uzkrāšanos šūnās. Lai to novērstu, uzturā jālieto saliktie ogļhidrāti (pilngraudu produkti), jo tie zarnās sadalās pakāpeniski, līdz ar to asinīs glikoze nonāk pakāpeniski.

Atkarībā no molekulu skaita, ogļhidrātus strukturāli iedala monosaharīdos jeb vienkāršos cukuros, disaharīdos un oligosaharīdos un polisaharīdos. (Kā linki uz terminu skaidrojumu).

Monosaharīdi jeb vienkāršie cukuri sastāv no vienas molekulas un uzturā tos galvenokārt pārstāv glikoze un fruktoze, kas ir augļos, ogās, dārzeņos, medū.

Disaharīdi sastāv no divām monosaharīdu molekulām un uzturā svarīgākiem no tiem ir saharoze jeb cukurbiešu cukurs, laktoze jeb piena cukurs un maltoze jeb iesalas cukurs.
Oligosaharīdi satur 3, 4 vai 5 monosaharīdus, uzturā tie ir rafinoze, stahioze, verbaskoze, kas ir atrodami pupās, lēcās un zirņos.

Polisaharīdi ir dabā ļoti plaši sastopami augstmolekulāri ogļhidrāti, kas uzturā galvenokārt ir cietes, glikogēna un celulozes jeb šķiedrvielu veidā. Tos satur visi graudu produkti.