Izdrukāts no: http://www.vm.gov.lv/ttp://www.vm.gov.lv/lv/ministrija/seminars_par_sals_un_transtaukskabju_daudzuma_samazinasana_p/

Seminārs par Sāls un trans-taukskābju daudzuma samazināšana pārtikas produktos

04.04.2014

2014.gada 19. un 20.martā Veselības ministrija sadarbībā ar Slimību profilakses un kontroles centru un Pasaules Veselības organizācijas (PVO) pārstāvniecību Latvijā  rīkoja divu dienu semināru „Sāls un trans-taukskābju daudzuma samazināšana pārtikas produktos – iespējamie risinājumi un stratēģijas” par sāls un trans-taukskābju samazināšanu pārtikas produktos. 
 
Preses relīze (19.03.2014.) "Diskutē par risinājumiem samazināt sāls un trans-taukskābju saturu pārtikā".
 
Semināra mērķis bija diskutēt ar pārtikas ražotājiem, tehnologiem, tirgotājiem, sabiedriskās ēdināšanas pārstāvjiem, kā arī sabiedrības veselības, pārtikas aprites un uzraudzības jomā strādājošajiem par sāls un trans-taukskābju daudzuma samazināšanas iespējām pārtikas produktos, kā arī dalītos pieredzē ar labās prakses piemēriem no Latvijas un arī citām valstīm par tehnoloģiskiem risinājumiem sāls un trans-taukskābju daudzuma samazināšanu pārtikas ražošanas un sabiedriskās ēdināšanas nozarē.
 
Seminārā piedalījās starptautiski eksperti - PVO Eiropas reģionālā biroja uztura, fizisko aktivitāšu un aptaukošanās programmas vadītājs dr.prof. Džoa Breda (Joao Breda), kā arī Nīderlandes pārtikas tehnoloģiju institūta „NIZO” projektu vadītāja Steisija Paijeta (Stacy Pyett), kā arī pārtikas produktu ražotāji, sabiedriskās ēdināšanas sektora pārstāvji, izglītības iestāžu ēdināšanas sektora pārstāvji, pārtikas tirgotāji, pārtikas tehnologi, uztura speciālisti un diētas ārsti, sabiedrības veselības speciālisti  un valsts pārvaldes darbinieki, kas strādā sabiedrības veselības, pārtikas aprites un uzraudzības jomā no Latvijas. 
 
Ekspertu prezentācijas:
  • Santa Līviņa, Veselības ministrijas Sabiedrības veselības departamenta direktore - "Veselības ministrijas iniciatīvas neinfekciju slimību izplatības ierobežošanai"- *pdf.
  • Prof.Dr.Džoao Breda, PVO Eiropas reģionālā biroja uztura, fizisko aktivitāšu un aptaukošanās programmas vadītājs - "Bērnu aptaukošanās Eiropas reģionā"- *pdf.
  • Prof.Dr.Džoao Breda, PVO Eiropas reģionālā biroja uztura, fizisko aktivitāšu un aptaukošanās programmas vadītājs - "Sāls un trans-taukskābju samazināšana"- *pdf.
  • Stacy Pyett, Nīderlandes pārtikas zinātnes centrā „NIZO” projekta vadītāja - "Sāls un trans-taukskābju samazināšana" - *pdf.
  • Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts BIOR - "Pārtikas patēriņa pētījumi: BIOR realizētie un plānotie pētījumi, to nepieciešamība un rezultāti" - *pdf.
  • Kaspars Ābrants, A/S "Hanzas Maiznīcas" produktu attīstības vadītājs - "Maize ar samazinātu sāls daudzumu" - *pdf.
  • Vēsma Smilga, AS “Laima” kvalitātes daļas vadītāja, "Labās prakses piemēri pārtikas produktu sastāva pārveidošanā, samazinot sāls un trans-taukskābju daudzumu" - *pdf.

Ekspertu video prezentācijas:

  • M.U.Beer (Šveice) "Trans-taukskābju samazināšanas politika pārtikas produktos" 1.daļa - video prezentācija
  • M.U.Beer (Šveice) "Trans-taukskābju samazināšanas politika pārtikas produktos" 2.daļa - video prezentācija
  • Prof. Dr. Francesco Cappuccio (Varvikas universitāte, Lielbritānija) "Sāls samazināšanas politika pārtikas produktos" - video prezentācija.
  • Basil Mathioudakis (Eiropas Komisija Workshop Mathioudakis) "Aktualitātes sāls samazināšanā pārtikas produktos" - video prezentācija