Izdrukāts no: http://www.vm.gov.lv/ttp://www.vm.gov.lv/lv/aktualitates/preses_relizes/6020_aicina_uz_apmacibam_bernu_aprupes_iestazu_darbiniekus_un_kli/

Aicina uz apmācībām bērnu aprūpes iestāžu darbiniekus un klientus par veselīga uztura jautājumiem

 
06.06.2019
700

7.jūnijā Liepājas pilsētas Domes Sociālā dienesta bērnunamā plkst. 10:00 norisināsies Veselības ministrijas rīkotās apmācības bērnu aprūpes iestāžu, kas sniedz ģimeniskai videi pietuvinātus pakalpojumus, darbiniekiem un klientiem par veselīgu uzturu. 

Laipni aicināti uz apmācībām visi Kurzemes reģiona bērnu aprūpes iestāžu darbinieki un klienti.

Sabalansētam, pilnvērtīgam un veselīgam uzturam ir noteicoša loma veselības rādītāju uzlabošanā un nodrošināšanā, kā arī organisma augšanā un attīstībā, augstu darbaspēju un labas kopējās pašsajūtas veicināšanā. Bērnībā veidojas  uztura paradumi,  tāpēc ir būtiski ikdienā bērniem nodrošināt tādu uzturu, kas labvēlīgi ietekmē gan fizisko, gan psihisko attīstību.

Lai bērni un pusaudži sociālajās iestādēs un sociālās aprūpes un rehabilitācijas institūcijās saņemtu pilnvērtīgu, dažādu, pietiekamu, un garšīgu uzturu, būtiski ir izglītot speciālistus, kas ikdienā plāno un uzrauga ar ēdināšanu saistītus procesus, sastāda ēdienkartes un gatavo ēdienu.  Piemēram, bērnu aprūpes iestādēs, kas sniedz ģimeniskai videi pietuvinātus pakalpojumus, tie ir visi darbinieki, kuri ir saistīti ar ēdināšanas nodrošināšanu, kā arī paši bāreņi un bez vecāku apgādības palikušie bērni, kuri patstāvīgi apgūst dzīves iemaņas.

Vienas apmācības ilgums būs 8 akadēmiskās stundas, kuru laikā dalībniekiem sniegs informāciju par veselīga uztura jautājumiem, uzsverot ne tikai veselīga un pilnvērtīga uztura pamata un pagatavošanas pamatprincipus, bet arī skaidrojot, kā aprēķināt ēdienu uzturvērtību un izmaksas, kā pagatavot izmaksu ziņā ekonomisku uzturu, kas ir pilnvērtīgs un veselīgs. Dalībnieki tiks informēti arī par  neveselīga uztura ietekmi uz veselību un neinfekciju slimību riska faktoriem, kas ir novēršami ar uztura palīdzību (piem., sāls, cukura un piesātināto taukskābju samazināšana uzturā), kā arī par minerālvielu un vitamīnu nozīmi un to avotiem. Apmācību nobeigumā dalībniekiem būs iespēja pašiem pagatavot jaunus, interesantus ēdienus. Pēc apmācībām katrs dalībnieks saņems īpaši izveidotu informatīvo materiālu, kurš palīdzēs ikdienā veidot sabalansētas un veselīgas ēdienreizes gan atrodoties sociālās aprūpes iestādēs, kad atstājot tās un uzsākot pieaugušo dzīves.

 Pieteikties apmācībām var, sazinoties ar apmācību īstenotāja SIA Prakse.lv pārstāvi Amandu Brizgu, e-pasts: amanda.brizga@prakse.lv, tel.: +371 28390935. Kā arī aicinām sekot līdzi aktuālai informācijai par apmācībām Veselības ministrijas platformā www.ESparveselibu.lv, kurā ir pieejami arī apmācību materiāli, videomateriāli.

Apmācības tiek organizētas Veselības ministrijas īstenotā ESF projekta „Kompleksi veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi” ietvaros (identifikācijas Nr.9.2.4.1./16/I/001).