Izdrukāts no: http://www.vm.gov.lv/ttp://www.vm.gov.lv/lv/aktualitates/preses_relizes/115_notika_preses_konference_par_veseliga_uztura_nepieciesamibu_skoleniem/

Notika preses konference par veselīga uztura nepieciešamību skolēniem

 
02.09.2003

Rīga, 02.09.2003 ? Šodien notika Veselības ministrijas organizēta preses konference par veselīga uztura nepieciešamību vesela cilvēka dzīvē, īpašu uzsvaru liekot uz skolēnu veselību.

onference par veselīga uztura nepieciešamību vesela cilvēka dzīvē, īpašu uzsvaru liekot uz skolēnu veselību.

Preses konferences dalībnieki ? veselības ministre Ingrīda Circene, VM Sabiedrības veselības departamenta Epideimioloģiskās drošības, pārtikas un uztura nodaļas vadītāja Inga Šmate, Latvijas Pārtikas centra sabiedrisko attiecību speciāliste, diētas ārste Lolita Neimane un Latvijas Pārtikas centra Uzturpolitikas daļas vadītāja Velga Bražņevica ? iepazīstināja ar ministrijas sagatavoto dokumentu pamatnostādnēm šVeselīgs uzturs 2003.-2013".

Ministre Ingrīda Circene norādīja, ka iepriekšējās zināšanas par veselīgu uzturu un kopumā par veselīgu dzīves veidu atrisina daudzas problēmas vēlākajā laikā. Par veselīgu uzturu jau jāsāk domāt no agras bērnības, īpaši tas jāattiecina uz jaunajām māmiņām, kurām jācenšas savi mazuļi barot ar krūti līdz divu gadu vecumam. Ekskluzīvās barošanas (bērns līdz sešu mēnešu vecumam saņem tikai mātes pienu) nodrošināšana ir viens no pamatnostādņu uzdevumiem.

Inga Šmate iepazīstināja ar pamatnostādnēm, to nepieciešamību un izvirzītajiem galvenajiem uzdevumiem, kas jāveic, lai sabiedrība pēc iespējas vairāk uzzinātu par veselīga uztura nepieciešamību un pielietotu to arī praksē. Pamatnostādnēs ir izvirzīti 10 galvenie uzdevumi un astoņi atbalstošie uzdevumi. Par pamatnostādnēs nosprausto uzdevumu realizāciju ir atbildīgas vairākas institūcijas ? Veselības ministrija, Izglītības un zinātnes ministrija un Zemkopības ministrija.

Latvijas Pārtikas centra sabiedrisko attiecību speciāliste un diētas ārste Lolita Neimane klātesošajiem stāstīja par to, kāda veselīga pārtika ir nepieciešama skolēniem. Neimane uzsvēra, ka skolēni nereti ļoti daudz uzturā lieto krāsainās, gāzētās limonādes, līdz ar to uzņemot ļoti daudz cukura, krāsvielu un stabilizatorus. Ar šīm vielām augošajam organismam, kuram turklāt ir jāiztur arī augstā skolas slodze, nepietiek. Diētas ārste uzsvēra, ka arī tā saucamie našķi bērnu veselībai par labu nenāk. Bērniem ir nepieciešamas uzturvielas ? kalcijs, olbaltumvielas. Lai nodrošinātu skolēniem nepieciešamās uzturvielas, tiek gatavots projekts šSkolu piens", kur sadarbībā ar AS šRīgas piena kombināts"  un SIA šTetraPak"  projektā iesaistītajām skolām par zemāku cenu tiks piegādāts piens. Neimane arī informēja, ka bērniem ir nepieciešams ne tikai kalcijs un olbaltumvielas, bet arī cinks un dzelzs, ko nepieciešamā daudzumā var iegūt, lietojot uzturā liesu gaļu. Tādēļ pusaudžu vecuma meitenēm nebūtu ieteicams izvēlēties veģetāro diētu, jo bieži vien viņas cieš no dzelzs trūkuma.

Latvijas Pārtikas centra Uzturpolitikas daļas vadītāja Velga Bražņevica informēja, ka Pārtikas centrs ir uzsācis ekspres aptauju par ēdināšanu skolās. Lai gan visas iesaistītās skolas atbildes uz aptaujas jautājumiem nav sniegušas, apkopjot pašreiz iegūtās skolu ēdienkartes, ir redzams, ka skolēni vairāk saņem ar ogļhidrātiem bagātu pārtiku, taču trūkst olbamtuvielas, augļi un dārzeņi. Bražņevica uzsvēra, ka skolas personāls cenšas, lai bērniem uzturs būtu pēc iespējas pilnvērtīgāks, tomēr daudz nosaka arī ierobežotie resursi.

Noslēgumā Ingrīda Circene norādīja, ka visiem ir jāstrādā vienotā komandā ? gan mediķiem, gan skolēnu vecākiem, gan skolotājiem un skolu direktoriem, lai informētu par veselīgu uzturu un propogandētu to visiem.

Veselīgu uzturu un veselīgu dzīves veidu nevar ierakstīt likumos un noteikumos, bet par to ir daudz jārunā un tas ir jāapgūst jau no agras bērnības, atzina preses konferences dalībnieki.